Smaakmakers

Fairtrade & biologisch

Bocca koffie

Mijn koffie komt van de Fatima plantage van de Nossa Señhora de Fatima groep in Cerrado.

De plantages zijn gelegen tussen de 950 en 1100 meter hoogte en wordt gecultiveerd door eigenaar Ricardo, zijn gezin en in oogsttijd wel 240 werknemers. Deze koffie is op de ‘natural’ methode bewerkt. Hierbij worden de rode bessen direct te drogen gelegd op patio’s voor zo’n 14 dagen. Van groot belang is dat de bessen de hele dag door gedraaid blijven worden voor een gelijkmatige droging. Het vruchtvlees droogt als een krent om de koffiepit heen. Hierdoor trekken de suikers volle smaak geeft in het vruchtvlees in de koffiepit die een zoete.

Biologinsche zorgboerderij

De Hondspol

In 1984 aangekocht en daarmee een van de eerste zorgboerderijen van Nederland.  Met elkaar verzorgen ze de bodem, gewassen, dieren en het landschap. In de tuin telen ze een grote diversiteit aan groenten. In de kruidenrijke weilanden grazen hun zestig gehoornde melkkoeien. Zij geven smaakvolle melk, die ze op het eigen erf verwerken tot dagverse zuivel en boerenkaas. De vitaliteit van deze mooie plek proef je terug in de kwaliteit van hun producten.

Op de Hondspol werken ze vanuit de antroposofische visie. In de landbouw is dat zichtbaar in de biodynamische bedrijfsvoering. In de woon-werkgemeenschap is dat herkenbaar in de jaarfeesten en hun holistische kijk op plant, dier, mens en aarde.

Biologisch

Vanmenno Brood

Ze werken zoveel mogelijk met biologische grondstoffen, behalve als het brood daardoor minder perfect wordt dan gewenst. De kwaliteit van hun brood begint met de zorgvuldige selectie van tarwerassen door hun Franse molenaar. Die zijn echter niet altijd biologisch verkrijgbaar. Voor het desembrood gebruiken ze hun eigen zuurdesemcultuur, die Menno eind 2000 heeft gekweekt en sindsdien iedere dag is ververst met nieuw meel en water. Ze voegen geen gist toe aan dit deeg en gebruiken alleen biologisch meel voor zowel het zuurdesem als voor het uiteindelijke deeg. Het brood heeft een knapperige, stevige korst en een onregelmatige, veerkrachtige kruim. Zuurdesem op z’n Frans: lekker, met een